ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΖΕΡΒΑΝΟΥ ΔΩΡΗΤΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  Η πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κώων Αθηνών τέλεσαν
σήμερα, 18 Ιουνίου 2023, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ευάγγελου Ζερβάνου (1905-1998) στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Αθηνών, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 41, ο οποίος πρόσφατα παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Ευάγγελος Ζερβάνος ήταν νομίατρος Δωδεκανήσου και δωρητής της Εστίας μας
στην Αθήνα.
Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου τη λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος
Μητροπολίτης Προικοννήσου κκ Ιωσήφ και ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Αντώνιος
Φράγκος.
Παρευρέθη σύσσωμο το ΔΣ της Ένωσης Κώων Αθηνών, ο Επίτιμος πρόεδρος κ.
Φίλιππος Καλλούδης, ο πρώην πρόεδρος κ. Νικόλαος Μανούσης και ο πρόεδρος
της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Ιωάννης Φραγκούλης. Σημαντική ήταν η παρουσία πολλών μελών της Ένωσης και άλλων Δωδεκανησιακών συλλόγων. Είχαμε την τιμή να είναι μαζί μας τα ανίψια του δωρητή κ. Διονυσία Ζερβάνου και κ. Κωνσταντίνος Ζερβάνος.
Μετά τη λειτουργία προσφέρθηκε καφές στον ιδιαιτέρως φροντισμένο προαύλιο
χώρο του Ιερού Ναού. Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια του τον
Πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Νικολάου πολύ καλό μας φίλο και συμπαραστάτη
Πατέρα Αντώνιο Φράγκο.

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2023 

 

Νίκου Σταμ. Μανούση,


Επιμνημόσυνη Αναφορά στον Δωρητή της Ένωσης Κώων Αθηνών, Ιατρό Ευάγγελο Ζερβάνο.

  Με την παρούσα θα ήθελα να απευθύνω επιμνημόσυνη αναφορά και τίτλο τιμής στον αείμνηστο ευεργέτη-Δωρητή  της Ένωσης Κώων Αθηνών, Ευάγγελο Κ. Ζερβάνο γιατί με τον τρόπο αυτό όχι μόνο έδωσε στέγη στους συμπατριώτες του αλλά «επιστέγασε» έμπρακτα την αγάπη του για την πατρίδα του και τους πατριώτες του. Μέχρι και σήμερα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για την αξία της Δωρεάς και δίνει κίνητρο για μελλοντικές παρόμοιες πράξεις.

  Την μεγάλη συγκίνηση που βιώνουμε μαζί με αρκετούς από τους  παρευρισκόμενους σήμερα, ημέρα του Μνημοσύνου, την ζήσαμε ακόμα πιο έντονα μέσα σε εορταστικό  πατριωτικό κλίμα γεμάτο συγκίνηση, στις 14 Μαρτίου 1995, την ημέρα των εγκαινίων της Στέγης. Μια ημερομηνία που παραμένει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μας. Η παρουσία της παλιάς φρουράς των Κώων της Αθήνας προσέδωσε ιδιαίτερη τιμή στην εκδήλωση της ημέρας εκείνης. 

  Μια μαρμάρινη επιγραφή με χρυσά γράμματα στην είσοδο της Στέγης θα θυμίζει πάντα στους παρευρισκόμενους τον δωρητή Ευάγγελο Ζερβάνο.

 ´Εκτοτε ο χώρος αυτός αποτελεί την καρδιά των μεγαλύτερων εκδηλώσεων της παροικίας όπου συνεχώς εμπλουτίζεται (Βιβλιοθήκη εξοπλισμός επίπλωση διακόσμηση).
 

  Ο Ευάγγελος Κ. Ζερβάνος γεννήθηκε στην Κω το 1905 και μετά τις Γυμνασιακές του Σπουδές στο Νικηφόρειο και στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απόφοιτος της Υγειονομικής σχολής Αθηνών, διεξήλθε επιτυχώς όλες τις Βαθμίδες της Ιεραρχίας στο Υπουργείο Υγιεινής, τιμηθείς με ανώτατη διάκριση από την Πολιτεία για τις υπηρεσίες που προσέφερε. 

  Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Πρόεδρο της Ένωσης Λουκία Ζερβάνου καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ για την σημερινή τους πρωτοβουλία. Και αυτό γιατί τέτοιες εκδηλώσεις υπενθυμίζουν και τιμούν την μνήμη εκείνων, οι οποίοι με οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν καθοριστικά στην διατήρηση της προσπάθειας ενότητας και στήριξης  της Ένωσης Κώων εδώ και 100 χρόνια.

  Αποτίω φόρο τιμής στον αείμνηστο Ευάγγελο Ζερβάνο, (απεβίωσε πλήρης ημερών στις 11 Οκτωβρίου 1998) εκπροσωπώντας και όλα τα μέλη της οικογένειας Μανούση που υπηρέτησαν με τη σειρά τους την Ένωση Κώων Αθηνών από το αξίωμα του Προέδρου, τον αείμνηστο  πατέρα μου Σταμάτη Μανούση, τον ανιψιό μου Νικόλα Δημητρίου Μανούση και την κόρη μου Νινέττα Μανούση.

  Δεν θα πρέπει να παραλείψω, αν μου επιτρέπετε, να αναφερθώ και στον θείο μου Νίκο Κ. Μανούση, αγωνιστή  της απελευθέρωσης  της Δωδεκανήσου, ο οποίος με  ειδική μνεία στο Κωακό Λεύκωμα του 1934 στην Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), αναφέρεται στον  μοναδικό Δάσκαλο Αλέξη Ζερβάνο, μαζί με την αναφορά του άδικου θανάτου στον καταστρεπτικό σεισμό της Κω του 1933 της Λουκίας Ζερβάνου το γένος Θεοδωρίδη (γιαγιάς της προέδρου μας και
συζύγου του Ιατρού Ιωάννη Ζερβάνου π. Βουλευτή Δωδεκανήσου) τιμά την οικογένεια Ζερβάνου! Με αφορμή αυτή την αναφορά θα ήθελα να εκφράσω σε όλους τους παρισταμένους καθώς στους απογόνους της ευρείας οικογένειας Ζερβάνου, ιδιαιτέρως στον παριστάμενο  Ιατρό συνάδελφο μου Κωστή  Ζερβάνο, υιό του αειμνήστου ανώτατου κρατικού λειτουργού, Νομικού, Γιαννίκου – αδελφό του τιμώμενου ,την χαρά μου, που μπόρεσα σήμερα δια ζώσης να αναφερθώ σύντομα στον μεγάλο ευεργέτη  και στις παρακαταθήκες του αλλά ενδεικτικά και σε μερικά μέλη από τα δεκάδες που εμπλουτίζουν ως διακεκριμένοι επιστήμονες  καλλιτέχνες και διακεκριμένα  μέλη στις κοινωνίες στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Η Ένωση Κώων θα πρέπει και στο μέλλον να προβαίνει σε ανάλογες τιμές.  Τα 100 χρόνια ζωής της είναι πλούσια με δράσεις και πρόσωπα που τίμησαν και συνεχίζουν να τιμούν τον βίο της.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 Νίκος Σταμ. Μανούσης 
Ψυχίατρος
Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου
Ιδρύματος Κω
Π. Πρόεδρος Ενώσεως Κώων Αθηνών